Kinezi hoće da rade drugi blok TE Pljevlja

Bez autora
Jul 15 2012

Drugi blok termoelektrane trebalo bi da grade kineske kompanije. Radi se o projektu dvije države, zamišljenom kao joint venture, koji bi koštao 330 miliona eura. Ta se investicija odnosi se na gradnju drugog bloka i proširenje kapaciteta Rudnika uglja. To je 190 miliona više nego što je predvidjela vladina Strategija razvoja energetike do 2025. godine, kojom je gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima bila predviđena do kraja naredne godine. Plan iz Strategije ne bi bio poštovan ni u ovom slučaju, jer je planiranio da gradnja drugog bloka traje dvije i po do tri godine, odnosno da bude završen do 2016. godine. Izrada studije izvodljivosti ovoga projekta je u toku i trebalo bi da bude završena u septembru, najkasnije početkom oktobra.

Kinezi hoće da rade drugi blok TE PljevljaDrugi blok termoelektrane trebalo bi da grade kineske kompanije, saznaje Dan iz više izvora.

Radi se o projektu dvije države, zamišljenom kao joint venture, koji bi koštao 330 miliona eura.

Ta se investicija odnosi se na gradnju drugog bloka i proširenje kapaciteta Rudnika uglja. To je 190 miliona više nego što je predvidjela vladina Strategija razvoja energetike do 2025. godine, kojom je gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima bila predviđena do kraja naredne godine.

Plan iz Strategije ne bi bio poštovan ni u ovom slučaju, jer je planiranio da gradnja drugog bloka traje dvije i po do tri godine, odnosno da bude završen do 2016. godine. Izrada studije izvodljivosti ovoga projekta je u toku i trebalo bi da bude završena u septembru, najkasnije početkom oktobra.

Zadatak studije izvodljivosti je i da u ovom svjetlu sagleda odnose države i A2A kao partnera u EPCG i Rudniku uglja, u svjetlu ulaska države Kine u projekat izgradnje drugog bloka termoelektrane.

Do sada su figurirale dvije opcije pripajanje pljevaljskog rudnika EPCG i izdvajanje Termoelektrane i Rudnika iz EPCG i, uz preuzimanje duga KAP-a od 42 miliona eura, prelazak u vlasništvo države.

Za uzvrat, udio A2A u ostatku EPCG trebalo bi da bude povećan za četiri odsto na 47,7 procenata, a državni smanjen na 51 odsto.U Crnoj Gori već tri decenije nije izgrađen nijedan novi energetski objekat. Posljednji je bio upravo prvi blok termoelektrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik